A Bitcoin az első hivatalos digitális fizetőeszköz, amelyet Satoshi Nakamoto hozott létre elektronikus úton, 2009-ben.

 A Bitcoin az első kriptovaluta, ahol alkalmazták a Blokklánc Technologiát (Blockchain), a Blokklánc komplexitása miatt a szakértök úgy vélik, hogy egy ilyen bonyolult rendszert egy ember alig ha tudott volna kifejleszteni ezért úgy vélik, hogy inkább egy programozó csoport áll a hátterében.

A bitcoin decentralizált nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz

A Peer-to-Peer rendszernek köszönhetően két ember közvetlenül utalhat egymásnak kisebb-nagyobb összeget bank vagy egyéb közvetitöi fél nélkül.

Miben tér el a többi digitális fizetőeszköztől?

A Bitcoinnál nem titkosak a tranzakciók, mint a banki rendszerben.A felhasználok valódi kiléte, valamint a neve helyett egy hosszú karakter sorozatból álló cím jelenik csak meg a rendszerben.

Ellentétben az euróval vagy dollárral vagy egyéb államilag kibocsátott fizető eszköznél, a bitcoin-t nem lehet megsokszorozni, nyomtatni, manipulálni igy nem tud elértéktelenedni.

Miért jó a Bitcoin?                  

A tulajdonsága, amely radikálisan megkülönbözteti a bitcoint a többi fizetőeszköztől, az a tény, hogy decentralizált fizetőeszköz.

Egyetlen intézmény sem gyakorol ellenőrzést a bitcoin hálózat felett.

Ez sokakat megkönnyebbüléssel tölt el, mivel azt jelenti, hogy egyetlen nagybank se tudja ellenőrizni, felügyelni vagy irányítani.

Jelenleg a bitcoin és más kriptovaluták inkább befektetési lehetősségként tartják számon, mint az aranyat vagy értékpapírt. A kriptopiac még nagyon fiatal és a piaci kapitalizációja még alacsony, igy az árfolyam ingadozás nem ritkaság.

2011-ben egy darab bitcoin 0.34$ értéken mozgott, 2017 végére pedig már 19000$ felett is járt az árfolyama. Szakértök és híres befektetők nagy jövőt jósolnak a kriptovalutának, ahol legoptimistább jóslások szerint akár az 1.000.000 Dollárt is elérheti.

Az emberek rengeteg fiát pénzt konvertálnak át ebbe az újfajta valutába.

Egy fizetőeszköz értékékét nem a fizetőeszköz anyaga mint a papír adja, hanem az, hogy mennyien használják azt, vagyis az emberek mennyi bizalmat fektetnek belé.A bitcoin értéke a technológiában, a blokkláncban, a szabad, globális működésében rejlik, ami visszaállítja a bizalmat a pénzrendszerbe.

Bitcoin csak korlátozott mennyiségben van jelen (összesen 21 millió) ezért hasonlítják az aranyhoz mert arányosan oszlik el és apró mértékegységekre lehet osztani. A nagy előnye az aranyhoz összehasonlítva az, hogy a világ bármelyik pontjára ellehet küldeni, ahol van internet.

Mért jobb az aranynál?

Bár van belső értéke, de igazából az értéket a történelem adja, az emberek hite, hogy az arany értékes. A való életben az ékszeriparon kívül nagyon kevés helyen lehet használni az aranyat. Sokkal nagyobb árrésekkel adják/veszik az aranyat, nehezebben lehet kisebb egységekre bontani és hamisítása is egyszerűbb. Egy kriptovaluta a blokklánc technológia által hamisíthatatlan, azonnal utalható a világ bármely pontjára, harmadik fél interakciója nélkül (pl.: banki közvetítés nélkül). Saját Bitcoinodat 100% te birtoklod csak úgy, mint a készpénzt, viszont a készpénz rossz tulajdonságait mellőzve.

Mi az a decentralizáció?

A bitcoin hálózatot egyetlen hagyományos értelemben vett központi hatóság sem irányítja. Minden egyes számítógép, amely bányász, apró építőkövet jelent a hálózatban miközben a számítógépek összehangoltan végzik a dolgukat. Ez elméletben azt jelenti, hogy nincs központi hatóság, amely manipulálni tudja a rendszert. Ha valamilyen okból a hálózat egyik tagja kiesik a rendszerből, a pénzáramlás nem áll le, mint egy központi rendszernél.

Átláthatóság / Transzparens

Minden tranzakciót, amit a bitcoin rendszerén belül végeznek el, az a blokkláncon van rögzítve (Blockchain). A lelke rendszernek a blokklánc, ezt úgy tudjuk legjobban elképzelni, mint egy hatalmas főkönyvet, ahol minden tranzakció nyilvános és bárki utána nézhet. (például Blockchain.com vagy Smartbit.com)

További előnye, hogy nagyon minimálisak a tranzakciós költségek (általában pár cent). Mig ellenben a hitelkártyák és más fizetési rendszereknél a tranzakciók után akár 5%-ot is felszámolhatnak. Teljesen függetlenül attól, hogy 1 vagy 1.000.000$ értékű bitcoin összeget utalunk. Opcionálisan választhatjuk, hogy egy kis összeg ellenébe elsőbbségi feldolgozásba részesül a tranzakciód igy gyorsabban lesz hitelesítve az utalás.

Anonimitás

A felhasználók több bitcoin címet létrehozhatnak és nem kell a nevüket, címüket, vagy egyéb személyes információt megadni használatukhoz. Mint a készpénzzel való fizetéshez hasonlóan a bitcoin tranzakciók is lehetnek teljesen névtelenek, csak a bitcoin címed látható, ami egy hosszú szám és betűsor, melyből annyit generálhatsz magadnak, amennyit csak akarsz. A legtöbben minden fogadott összeg után megújítják a címüket.


Olvass tovább...

Altcoin-ok

Mik az altcoinok? Rengeteg kriptopénz van ma már a piacon, a többség viszont csak a bitcoint ismeri. Tweet

Mi az a bányászás?

 Bányászás?  hogyan képzeljem el? Tweet

Aktuális árfolyamok

Top 10 kriptovaluták aktuális árfolyamai 24 órás frissítési intervallumban: Bitcoin (BTC) Ethereum (ETH) Ripple (XRP) Litecoin (LTC) Binance Coin (BNB) NEO Bitcoin Cash (BCH) EOS Bitcoin SV (BSV) Tezos (XTZ) Tweet