Bitcoin (BTC) az első hivatalos digitális fizetőeszköz, amelyet elektronikus úton hoztak létre 2009-ben egy bizonyos Satoshi Nakamoto

programozó által.

A Bitcoin volt az első Kriptovaluta ahol alkalmazták a Blokklánc Technologiát (Blockchain),a Blokklánc komplexitása miatt a szakértök úgy vélik, hogy egy ilyen bonyolult rendszert egy ember aligha tudott volna kifejleszteni ezért úgy vélik, hogy inkább egy programozó csoport áll a hátterében.

A bitcoin decentralizált Nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz és senki nem gyakorol felette ellenőrzést.

Peer-to-Peer rendszernek köszönhetően két ember közvetlenül utalhat egymásnak Bank vagy hitelkártyacég nélkül kisebb nagyobb összegeket.

Miben tér el a többi digitális fizetőeszköztől?

Bitcoinnál nem titkosak a tranzakciók, mint a banki rendszerben, hanem a felhasználok valódi kiléte, a név helyett egy hosszú karakter sorozatból álló cím jelenik csak meg a rendszerben.

Ellentétben az euróval vagy dollárral vagy egyéb államilag kibocsátott fizető eszközzel, a bitcoin-t nem lehet megsokszorozni, nyomtatni, manipulálni igy nem tud inflálódni

Miért jó a Bitcoin? Arany 2.0?                  

A tulajdonsága, amely radikálisan megkülönbözteti a bitcoint a többi fizetőeszköztől, az a tény, hogy decentralizált fizetőeszköz. Egyetlen intézmény sem gyakorol ellenőrzést a bitcoin hálózat felett. Ez sokakat megkönnyebbüléssel tölt el, mivel azt jelenti, hogy egyetlen nagybank se tudja ellenőrizni, felügyelni vagy irányítani.

Jelenleg a Bitcoin és más kriptovaluták inkább befektetési lehetősségként tartják számon, mint az aranyt vagy értékpapírt. a kriptopiac még nagyon fiatal és a piaci kapitalizációja jelenleg kisebb, mint az Applenek.

2011-ben egy darab bitcoin 0.34$ értéken mozgott, 2017 végére, pedig már 19000$ felett is járt az árfolyama. Kripto szakértök és híres nagy befektetők nagy jövőt jósolnak a kriptovalutának ahol legoptimistább jóslások szerint akár az 1.000.000 Dollárt is elérheti.

Az emberek rengeteg fiát pénzt konvertálnak át ebbe az újfajta valutába.

Egy fizetőeszköz értékékét nem a fizetőeszköz anyaga mint a papír adja, hanem az, hogy mennyien használják azt, vagyis az emberek mennyi bizalmat helyeznek belé, a bitcoin értéke a technologiában a blokkláncban, a szabad, globális működésében rejlik, ami visszaállítja a bizalmat a pénzrendszerbe.

a Bitcoin csak korlátozott mennyiségben van jelen (összesen 21 millió) ezért hasonlítják az aranyhoz mert arányosan oszlik el és apró mértékegységekre lehet osztani. a nagy előnye az aranyhoz összehasonlítva az, hogy a világ bármelyik pontjára ellehet küldeni, ahol van internet.

Mért jobb az aranynál?

 Bár van belső értéke, de igazából az értéket a történelem adja, az emberek hitte, hogy az arany értékes, a való életben nagyon kevés helyen lehet használni az aranya, mint például ékszeriparban. Sokkal nagyobb árrésekkel adják/veszik az aranyat, nehezebben lehet kisebb egységekre bontani és hamisítása is egyszerűbb. Egy kripto-valuta a blokklánc technológia által hamisíthatatlan, azonnal utalható a világ bármely pontjára 0% harmadik fél interakcióval. 100% te birtoklod csakúgy, mint a készpénzt, viszont a készpénz rossz tulajdonságait mellőzve.

Mi az a decentralizáció?

A bitcoin hálózatot egyetlen hagyományos értelemben vett központi hatóság sem irányítja. Minden egyes számítógép, amely bányász, apró építőkövet jelent a hálózatban miközben a számítógépek összehangoltan végzik a dolgukat. Elméletben azt jelenti, hogy nincs központi hatóság, amely manipulálni tudja a rendszert. És ha valamilyen okból a hálózat egyik tagja kiesik a rendszerből, a pénzáramlás nem áll le, mint egy központi rendszernél, mint egy bank.

Átláthatóság / Transzparens

Minden tranzakciót, amit a Bitcoin rendszerén belül végeznek el, az a Blokkláncon van rögzítve (angolul: Blockchain) ez úgymond a lelke az egész rendszernek, ezt úgy tudjuk legjobban elképzelni, mint egy hatalmas főkönyvet, ahol minden tranzakció nyilvános és bárki utána járhat (például Blockchain.com vagy Smartbit.com)

További előnye, hogy nagyon minimálisak a tranzakciós költségek a bitcoinnál (általában egy két euro cent), míg ellenben a hitelkártyák és más online fizetőrendszerek a tranzakcióik akár 1-5%-át is felszámolnak tranzakciós díj gyanánt. teljesen függetlenül attól, hogy 1 vagy 1.000.000$ értékű bitcoin-összeget utalnak. opcionálisan választhatjuk, hogy egy kis összeg ellenébe elsőbbségi feldolgozásba részesül a tranzakciód igy gyorsabban lesz hitelesítve az utalás.

Ha elküldöd a bitcoinod, onnantól nincs visszaút. Az összeget nem kapod vissza vagy leszel képes törölni a tranzakciót. Az egyetlen kiút, ha a fogadó visszaküldi az összeget a címedre.

Anonimitás

A felhasználók több bitcoin címet létrehozhatnak és nem kell a nevüket, címüket, vagy egyéb személyes információt megadni használatukhoz. Mint a készpénzzel való fizetéshez hasonlóan a bitcoin-tranzakciók is lehetnek teljesen névtelenek. csak a Bitcoin címed látható, ami egy hosszú szám és betűsor. amiből azonban annyit generálhatsz magadnak, amennyit csak akarsz. A legtöbben minden fogadott összeg után megújítják a címüket.


Altcoin-ok

Mik az altcoinok? Rengeteg kriptopénz van ma már a piacon, a többség viszont csak a bitcoint ismeri. Tweet

Mi az a bányászás?

 Bányászás?  hogyan képzeljem el? Tweet

Aktuális árfolyamok

Top 10 kriptovaluták aktuális árfolyamai 24 órás frissítési intervallumban: Bitcoin (BTC) Ethereum (ETH) Ripple (XRP) Litecoin (LTC) Binance Coin (BNB) NEO Bitcoin Cash (BCH) EOS Bitcoin SV (BSV) Tezos (XTZ) Tweet

Mi az a Bitcoin?

A Bitcoin az első hivatalos digitális fizetőeszköz, amelyet Satoshi Nakamoto hozott létre elektronikus úton, 2009-ben. Tweet