A bitcoin kínálata 21 millió darabra korlátozódik, és egy nap az utolsó darab is forgalomba kerül. Az algoritmus szerint erre a helyzetre 2140-ben kerülne sor. Mi történik, amikor az utolsó érmét is kibányászták?

Bárki, aki elküld bitcoint és betartja a hálózati szabályokat, szinte biztosan feltételezheti, hogy a bányászok integrálják tranzakcióikat a következő blokkok egyikébe, és digitálisan lepecsételik azt. A bitcoin biztonságos, anélkül, hogy központi felügyeletre lenne szükség, amely a tranzakciók feldolgozásáért felelne. A bányászok itt döntő szerepet játszanak – és minél több bányász, annál jobb és biztonságosabb. 

Megéri a bányásztársaságoknak, hogy drága beruházásokat hajtsanak végre, mint például a bányászati ​​berendezések vásárlása, energia ellátás vagy hatalmas csarnokok bérlése? A rövid válasz: Igen, megéri. Mivel a bányászok szolgáltatásukért járó jutalomként az úgynevezett blokk jutalmakat és a blokkban szereplő összes tranzakció tranzakciós díját is megkapják.

De a két oszlop egyike, a “Block Reward”, ami jelenleg blokkonként 6,25 BTC. Ez a jutalom fokozatosan csökken, mindaddig, amíg végül teljesen le nem áll, 21 milliónál, mivel a bitcoin első blokkjában (genezis blokk) egy inflációs ráta lett beprogramozva, ami négyévente felére csökken.

 

Feltételezve, hogy az idővel nem merülnek fel új jövedelem források a bitcoin bányászok számára, képesnek kell lenniük arra, hogy elegendő forgalmat érjenek el az egyetlen fennmaradó bevételi lehetőséggel:

A TRANZAKCIÓS ILLETÉKEKKEL.

Mennyire reális, hogy egy nulla BTC blokkokkal járó bányászat, továbbra is jövedelmező üzlet maradjon?

A blokkláncon egyre kevesebb hely van.

A Witness-adatokon kívül egy bitcoin blokk mérete 1 MB. Ez szűk. Blokkonként átlagosan csak körülbelül 2000–3000 tranzakció dolgozható fel. Ezért általános gyakorlat a feldolgozási sebességet extra díjjal összekapcsolni; Ha a felhasználó siet, akkor ennek megfelelően meg kell határoznia a hozzáadott tranzakciós díjat, hogy ösztönözze az adott tranzakció mielőbbi integrálását a blokkba. A BTC tranzakciós díjak rugalmasak és változóak, mint a felhasználó aki használja a hálózatot.

És pontosan ezen a ponton fekszik a kérdés: A bitcoin blokkban lévő szabad hely ritka árucikk. El lehet képzelni a blokkláncon lévő helyet, mint egyfajta versenyt egy térbelileg korlátozott áruért – a hagyományos piacok minden gazdasági törvényével. Ha például növekszik a blokkterület iránti kereslet, akkor a díjak növekedésére lehet számítani, mivel a felhasználók versenyeznek egymással az ügylet integrációja miatt.

A tranzakciós díjak emelkedése azonban gyakran összefügg a tranzakciók volumenének növekedésével. A legutóbb a 2017 végén a bika csúcsán szereplő tranzakciós díjak tranzakciónként 60 dollárra emelkedtek. Kivételes eset, mert a díjak – a kívánt sebességtől függően – átlagosan csak néhány cent.

A bitcoin növekvő használata valószínűleg az átlagos díjak emelkedését okozza. Mivel minél több felhasználó akar bitcoint küldeni, annál nagyobb a verseny a ritka blokk térért. Ergo, a BTC növekvő elterjedésével a bitcoin használata drágábbá válik.

A tranzakciós díjak egyre fontosabbá válnak

 

Néhány évtized alatt, amikor a blokk jutalmak túl alacsonyak lesznek, a tranzakciós díjak lesznek a bányászok fő bevételi forrása. 

írta Satoshi Nakamoto a Bitcoin-Talk fórumon.

Ahogy a blokk jutalom csökken és a tranzakciós díjak emelkednek, a bányászat finanszírozásának két pillére közötti kapcsolat megváltozik. A mérleg jelenleg egyértelműen a bányászati blokk ​​jutalom felé hajlik, de a Awe és Wonder adatai szerint 2030-ban már a bányászatból származó bevételeknek több mint 50%-át a tranzakciós illetékek fogják kitölteni.

Milyen következtetéseket lehet a fentiekből leszűrni? 

Kezdjük a rossz hírrel: Az elsődleges blokkláncon való tranzakciók a BTC hálózaton valószínűleg egyre drágábbak lesznek, mivel a használat növekszik. De ez nem azt jelenti, hogy a projekt kudarcot vallott. Éppen ellenkezőleg: minél több ember használja a bitcoint, annál jobb. A mindennapi tranzakciókat valószínűleg inkább egy másodlagos egy Layer-Two alkalmazásokon fogják végrehajtani, mint például a Lightning Network-on.

Más szavakkal: ha a növekvő tranzakciós díjak a felhasználókat elriasztják, a projekt kudarcot vallott. Alternatíváknak kell lenniük a drága On-chain tranzakciók helyett; nem minden csésze kávé igényli azt a biztonságot, amelyet a Layer-One tranzakciói kínálnak. Azonban ha nagyobb mennyiségű értéket akarnánk elutalni a lehető legrövidebb időn belül, és a lehető legnagyobb biztonsággal, akkor nem habozunk, és ezt a fő blokkláncon hajtjuk végre. A hasonló értékű hagyományos tranzakciókkal összehasonlítva – mint például az arany vagy a fiat pénz – a BTC valószínűleg továbbra is olcsóbb alternatíva lesz a jövőben.

Bitcoin 2140-ben

Nem lehet magabiztosan megjósolni, mi történik 2140-ben amikor az utolsó érmét is kibányászták. A bitcoin nyílt forráskódjának átlátható szerkezete miatt azonban feltételezhető, hogy a blokk jutalom kiesésével kapcsolatos nehézségek már korai szakaszban felismerhetők és megkerülhetőek lesznek. A tranzakciós díjak növekvő fontosságát azonban már ma megfigyelhetjük, és a bányászoknak bőven lesz idejük alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

 

Forrás:

BTC-ECHO