Ez az év nagyon fontossá és emlékezetessé vált az egész blockchain-ipar számára. Bár a vírus okozta felfordulásnak köszönhetően 2020-as évre mindenki sokáig emlékezni fog, de kripto közösség köreiben lényegesen több pozitív változást tapasztalhattunk, mint negatívat. 

A világ szinte minden országát sújtó gazdasági válság miatt egyre többen kezdtek alternatív befektetési eszközöket keresni. Valaki befektetett aranyba vagy ékszerekbe, és vannak akik kriptovalutákat választotta. Ennek a figyelemnek köszönhetően a Bitcoin és az Ethereum nagyon erős növekedést mutatott, de az Altcoinok még tovább emelkedtek, ezzel hivatalosan is az „Altseason” kezdetét jelentették.

Ezenkívül megjelent idén egy új típusú blockchain projekt forma – a Decentralized Finance, azaz a DeFI ágazat. A DeFi igazi fellendülés volt ezen a nyáron, és a DeFi tokenek körüli felhajtás 2017-es ICO Hype-ra emlékeztetett. A decentralizált tőzsdék népszerűsége, amelyeken új projektek tokeneivel kereskednek, még többet mondhat el a blockchain technológiák új irányának népszerűségéről. Némelyik tőzsde annyira népszerűvé vált, hogy megelőzte pár jól ismert központosított kriptotőzsdének a kereskedelmi volumenét. 

A mai cikkünkben megvizsgáljuk 2020 legérdekesebb projektjeit, és megvizsgáljuk azok jellemzőit és előnyeit, amelyek ilyen népszerűséget és sikert hoztak ezeknek a startupoknak.

AtromG8

Miután megállapították a modern szociális hálózatok fő problémáját az elégtelen adatvédelmet és a privát szféra semmibe vételét, az AtromG8 fejlesztői úgy döntöttek, hogy létrehozzák saját blokklánc-technológiára épülő ökoszisztémájukat. Az AtromG8 egy multi-blockchain hálózat, amely egy innovatív MixNet 5.0. technológiára épül. 

A fejlesztők egy kényelmes platformot hoztak létre a felhasználók közötti kommunikációhoz, információcseréhez, együttműködéshez és tranzakciókhoz. Az ATROMG8 használata lehetővé teszi az intézmények, vállalatok és az egyének számára, hogy létrehozzák saját ökoszisztémákat, és a munkatársakkal megtalálják a megoldásokat a jövő kihívásaira. Idén novemberben elindul az Atromg8 Mainnet hálózata, ahol egyszerre több projekt fog párhuzamosan működni, többek között emiatt is érdemes erre a projektre fokozattan odafigyelni.  

Uniswap

Az Uniswap decentralizált kriptovaluta tőzsde népszerűsége mára már a hihetetlen kategóriába lehetne sorolni. A platform az Ethereumban az első helyen áll a gas fogyasztás és a jutalék elosztás tekintetében. Nagy valószínűséggel az Uniswap-on végzett tevékenység lett az egyik fő oka annak, hogy 2020-ban az Ethereum hálózaton többszörös lett a jutalék növekedés. Az Uniswap a DeFi tokenek elsődleges és legnagyobb tőzsdéje lett. Időnként a legnagyobb DEX napi kereskedési volumene elérte a majdnem 300 000 000 USD-t. Az Uniswap aktív kereskedése táplálta az idei nyári DeFi egyszarvúak, például az YFI és a LINK hihetetlen növekedését.

Chainlink 

A Chainlink egy blokklánc platform, amely védelmet nyújt az adatokhoz való illetéktelen hozzáférés ellen, miközben összetett intelligens szerződésekkel dolgozik. Tavaly a LINK tokenek kapitalizációja 600% -kal nőtt, ezzel az év legsikeresebb kriptovalutává vált. A Chainlink platform fejlett információvédelmet nyújt nemcsak a blokkláncon belül, hanem azon kívül is.

A Chainlink blokklánc hálózat speciális oracle nevű csomópontokból áll. A decentralizált oracle hálózat ellenőrzi a különböző forrásokból származó bemeneti adatokat egymással, majd elküldi az intelligens szerződésnek. Ily módon a bejövő információk pontossága nagyobb, amelyet központilag nehéz ellenőrizni.

Libonomy 

A Libonomy Network egy globális blokklánc ökoszisztéma, amely egy platform lesz különféle decentralizált projektek elindításához. A Libonomy hálózat szorosan kapcsolódik a mesterséges intelligenciához, amely beállítja a skálázhatóságot, a sebességet és a biztonságot, így a platform mindenki számára univerzális.

A Libonomy felhasználható DAPP-k létrehozására, DEX-ek elindítására vagy egy kattintásos intelligens szerződések írására. De a projekt fő jellemzője az interoperabilitás, amely lehetővé teszi a tranzakciókat különböző blokkláncokon ugyanazon ökoszisztémán belül.

Bitcoin Ultimatum

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb BTC forkja. Mykola Udianskyi blokklánc vállalkozó csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy orvosolja a Bitcoin összes hiányosságát és fokozza előnyeit. A forknak elegendő skálázhatóságot kell biztosítania a BTCU hálózaton, és az új hibrid LPoS konszenzusos protokoll, PoA-val kombinálva olcsóbbá teszi a tranzakciókat azáltal, hogy megszabadul a BTC által használt komplex energiaigényes bányászattól. A hálózati sebesség várhatóan eléri a 10 000 TPS-t.

Ezenkívül a Bitcoin Ultimatum csapatának sikerült megvalósítania az intelligens szerződések munkáját az új blokkláncon. Ezenkívül a BTCU teljesen névtelen tranzakciókat és atomic swapokat tesz lehetővé a hálózaton belül.

Polkadot

A Polkadot csapata azon dolgozik, hogy egy teljesen decentralizált hálózatot (WEB 3.0) hozzon létre, amelyet kizárólag a felhasználók irányíthatnak.

A Polkadot lehetővé teszi privát hálózatok és nyilvános hálózatok, valamint engedély nélküli hálózatok és oracle-k létrehozását. A Polkadot az Internet fejlettebb verziója, ahol a független blokkláncok információt és tranzakciókat cserélhetnek a Polkadot láncon keresztül. A Polkadot megkönnyíti a decentralizált alkalmazások, intézmények és szervezetek létrehozását és összekapcsolását. A fejlesztők egy független hálózatot akarnak létrehozni, amelyben nincsenek bizalmi problémák.

TRAMS 

TRAMS DEX a népszerű Uniswap forkja, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az eszközeik befagyasztását és anyagi növekedést a DeFi DEX platform által. A projekt az Ethereum ERC20 protokolljaira épülő decentralizált intelligens szerződések fejlesztésére specializálódott. A TRAMS DEX likviditási pool modellt alkalmaz, amely egy Automatizált Market Maker (AMM) protokollhoz kapcsolódik, matematikai képletekre és fejlett algoritmusokra támaszkodva megkönnyíti a digitális eszközök pénzügyi szolgáltatásait, ahol a felhasználók biztonságosan kereskedhetnek, befektethetnek, kölcsönözhetnek és digitális eszközöket hozhatnak létre magas fokú decentralizáció és cenzúra rezisztenciával.

Yearn Finance (YFI)

A DeFi egyszarvúak leghíresebb és legfényesebb képviselője. A Yearn Finance az elektronikus pénzügyi eszközök elosztott rendszere, amely hozzáférést biztosít a blockchain hitelezési szolgáltatásaihoz. A decentralizált szolgáltatások megszüntetik a közvetítőket, lehetővé téve a hitelfelvevők számára, hogy közvetlenül felhasználják a kamatot kereső befektetők pénzeszközeit. Miután listázták az YFI tokent az Uniswap tőzsdén, ára 35 000% -kal emelkedett, Coinoként  38.000 dollár volt a csúcs. A Bitcoinhoz képest ez több mint háromszorosa. Még most is, a jelentős korrekció ellenére, az YFI token értéke meghaladja a 12 000 dollárt, és a Yearn Finance tőkeértéke a DeFi projektek besorolásában az élen jár.

 

Természetesen 2020-ban sok más érdekes projekt született. Idővel néhányan biztosan részt vesznek az új minősítésekben, a mainstream média pedig mindenképpen mesélni fog róluk.Mindez azonban ismét bizonyítja az alternatív gazdaság erejét és befolyását, amelyet blokklánc és decentralizált pénzügyi eszközök vezetnek. Bízunk benne, hogy az ilyen nehéz időkben a kriptovaluták és a blokklánc technológiát alkalmazó startupok további szimpátiát szereznek az emberek szemében és új érdekes projektek jelennek meg, amelyek előremozdítják a technológiai haladást.

 

Forrás:

https://www.ibtimes.com