Az ATROMG8 az Accubits-szel együttműködésben kidolgozott egy robusztus és skálázható koncepciót saját blokkláncához. Az ATROMG8 blokkláncot az EOS algoritmus, a MixNet kommunikációs struktúra és a LOKI által bevezetett LLARP útválasztási protokoll kombinációja alapján valósították meg, nagy hangsúlyt fektetve a privát szférára és az adatvédelemre.

 

Az ATROMG8 blokklánc szerkezetét az Indiai Kerala kormány egészségügyi osztálya vette figyelembe egy  e-egészségügyi kísérleti projektje során. A Kerala e-egészségügyi projekt célja, hogy 35 millió lakosa számára a betegeinek egészségügyi nyilvántartását a decentralizált blokkláncban tárolja, ahelyett, hogy egy központi rendszerben tárolná, amely bizonytalan az adatsértésekkel szemben. Az e-egészségügyi projekt alapvető célja, hogy jobb adatbiztonságot és hozzáférhetőséget biztosítson minden beteg orvosi nyilvántartásához. Körülbelül 35 millió lakosú Kerala egy kis állam Indiában, de még mindig az egyik legfejlettebb állam, amely magában foglalja a modern technológiai eredmények felhasználását!

Miért kell az orvosi adatoknak a blokkláncon szerepelniük?

Az orvosi személyzet akkor működik a legnagyobb hatékonysággal, ha biztonságosan tudnak egészségügyi információt kiadni illetve beszerezni. A jelenlegi központi egészségügyi nyilvántartási rendszer világszerte túlnyomórészt digitalizált, és továbbra is bizonytalan, mivel a szervezetek adatokat továbbítanak az összeférhetetlen platformok között. A betegek számának folyamatos növekedésével az Indiai Egészségügyi Minisztérium által az Indiai kormány Elektronikus Egészségügyi Nyilvántartások (HER) szabványainak megfelelően az egészségügyi szolgáltatóknak rengeteg nyílt szabványos egészségügyi adatot kell kezelniük.

Mivel az adatmennyiség évente növekszik, a kórházak és klinikák számára nehezebbé válik az adatok biztonságos feldolgozása és tárolása. Az egészségügyi adatok mai továbbításának és tárolásának különféle problémákat von maga után. Minden orvos vagy orvosi intézmény, amellyel a beteg kapcsolatba lép, jellemzően saját egészségügyi példányát tartja fenn. A szabadalmaztatott módszerek és az egészségügyi adatvédelmi törvények megnehezítik, vagy akár lehetetlenné teszik az információk megosztását vagy összehangolását az egészségügyi szakemberek között.

Az egészségügyi adatok blokklánc segítségével történő tárolása megváltoztathatja ezt a forgatókönyvet, és ez lehetővé teszi az adatok megosztását egy megbízható hálózaton illetve platformon. A Blockchain olyan technológia, amely megváltoztathatatlan és elosztható adatszerkezeteket hoz létre, amelyeket egymás között cserélnek ki a hálózati adatbázis-rendszerek között. A technológia a digitális eseményeket oly módon rögzíti, hogy az adatok nem változtathatók meg vagy nem ismerhetők fel mindaddig, amíg meg nem érik el a címzettet. Ezért a blockchain legfontosabb előnye az a gondolat, hogy az adatok mentve és védve vannak adatvesztés ellen.

 

Ha az egészségügyi adatokat blokkláncon tárolják, akkor az igazságnak az egyik forrása lenne az orvosi nyilvántartásokhoz és egyéb releváns egészségügyi adatokhoz. Az adatok egy főkönyvben történő megváltoztatása esetén a változás mindenhol látható lenne, így mindenki, aki rendelkezik hozzáféréssel, azonnal megnézheti a változást. Széles körű hozzáférés egy megosztott forráshoz, mivel az adatokat több főkönyvbe osztják szét, további egészségügyi szakemberek számára hozzáférést biztosíthatnak. Az egészségügyi adatok drasztikusan javíthatják az egészségügyi szakemberek közötti együttműködést, egyszerűsíthetik az ellátást és jobb egészségügyi eredményeket nyújthatnak.

A biztonságos információmegosztási módszerek, amelyek lehetővé teszik mind az egészségügyi szolgáltatókat, mind a lefedett szervezeteket, hogy ellenőrizzék az adatok helyességét, alapvető fontosságúak a megfelelő orvosi szolgáltatások biztosításához. Ez az, ahol a blockchain használatban van, mivel egyik fő előnye az adatok integritása. Amikor az információkat rögzíti és titkosítja, lehetetlenné válik azok megváltoztatása vagy eltávolítása. Az információk biztonságos rögzítését és megosztását lehetővé tevő blokklánc-megközelítés az adatok rögzítése a nyilvános blokkláncba. Ez a módszer magában foglalja az adatok integritásának bizonyítását. Ezzel a bizonyítékkal bármely felhasználó ellenőrizheti az adat időbélyegét anélkül, hogy harmadik felekre támaszkodhat.

Az orvosi nyilvántartások átalakítása a blokkláncba megkönnyítheti az érzékeny egészségügyi információk cseréjének és tárolásának kivételes javulását. Az egészségügyi információk elosztása egy elosztott hálózaton keresztül, amely a rendszer több átjáróját és a felhasználói érvényesítést tartalmazza, magas szintű biztonságot és felhasználói felhatalmazást tesz lehetővé. Ez az átmenet biztosítja a magas szintű magánélet védelmét és növeli a betegek tudatosságát a prevenciós orvoslás felé való lehetséges mozgalom terén.

 

Forrás:

HEALTHCARE DATA ON BLOCKCHAIN.

blockchainhealthcarereview.com