Az utóbbi időben egyre több decentralizált tőzsdék (DEX) és DEX-Tokenek kerülnek a piacra. De melyek jelenleg a legnagyobb DEX-ek? Az alábbiakban az öt legnagyobb decentralizált tőzsdét vizsgáljuk. A decentralizált tőzsdék népszerűsége drámai módon megnőtt az elmúlt hónapokban. Az Uniswap szeptemberben 15 milliárd dollár kereskedési forgalommal még a Coinbase-t is megelőzte.

A DEX legfőbb előnye, hogy nincs központi közvetítője, ennek eredményeként nem kell a felhasználónak átadnia eszközeit egy központi tőzsdének, hanem továbbra is ellenőrzése alatt tarthatja a felhasználó a kriptovalutáit. Ezenfelül a különféle Coinok különösebb erőfeszítés nélkül listázható egy DEX-en. A felhasználóknak több a privát szférájuk, kevesebb a piaci manipuláció, néha jobb is likviditás és egyszerűbb felhasználói felületet biztosítanak.

Néhány kereskedési pár esetében azonban a decentralizált tőzsdéknek javítaniuk kell a likviditás méretezhetőségét, fel kell gyorsítaniuk a megbízások végrehajtásának sebességét és csökkenteniük kell a díjakat. Még akkor is, ha a decentralizált tőzsdén a kereskedési volumen októberben csökkent, a stabil növekedés egyértelműen látható.

5. SushiSwap (SUSHI): Piaci kapitalizáció 67 millió USD

A SushiSwap az UniSwap-protokoll forkjából jött létre. A SUSHI-Token biztosítja a tulajdonosok számára a decentralizált tőzsde-protokoll feletti ellenőrzést. Az összegyűjtött kereskedési illetékek egy részét, valamint SUSHI-Tokent fizet a likviditásszolgáltatóknak.

Ezenkívül a protokoll irányításához a SUSHI tokenek birtokosai benyújthatnak egy SushiSwap fejlesztési javaslatot (SIP), amely a közösség SUSHI tokenekkel szavazhat.

A SushiSwap célja, hogy az Uniswap továbbfejlesztett verziója legyen, de miután az Uniswap is UNI tokenek oszt szét felhasználóinak, így a két DEX jobban hasonlít egymásra mint valaha.

A fő különbség az, hogy néhány kulcsfontosságú paraméter, például a kereskedési díjak és a likviditásszolgáltatóknak történő kifizetések összege eltérő. A SushiSwap a nyereség igazságosabb elosztására törekszik, és lehetőséget kíván adni a kisebb befektetőknek is nyereséges likviditás biztosítására.

4. Kyber Network (KNC): piaci kapitalizáció 185 millió USD

A Kyber hálózat egy “régebbi” DEX. Az első teszthálózat 2017 májusában indult. Ezenkívül a projekt 2017-ben egy ICO (inital coin offering) keretén belül majdnem 60 millió dollárt tudott összegyűjteni. A Kyber hálózat lehetővé teszi a felhasználók számára egy decentralizált tőzsde használatát, amely a blokklánc technológiára alapszik, és egy tartalékrendszert használ az order book helyett. Ez azt jelenti, hogy a DEX mindenkor garantálni tudja a magas szintű likviditást. Ezenkívül ez a rendszer lehetővé teszi az Ethereum tokenek bármilyen cseréjét, sőt keresztcserét is.

Amint a Kyber hálózat teljes mértékben működőképes lesz, a felhasználóknak képesnek kell lenniük bármilyen ERC-20 token elküldésére, és átalakításra egy másik Ethereum tokenné, mielőtt az a címzett tárcájába kerül. Ez nemcsak magánszemélyek számára hasznos, hanem különösen a vállalatok számára. Mert ez lehetővé tenné a kereskedők számára bármely kriptovaluta elfogadását is. A kereskedők beállíthatják, hogy mely pénznemmel akarják jutalmazni, és a felhasználók bármelyik ERC-20 tokennel fizethetnek, mivel az utána automatikusan átváltja a beállított valutára.

A KNC token segítségével lehetőségük van a befektetőknek arra, hogy megkapják a beszedett illetékek egy részét a Kyber hálózat legfontosabb paramétereinek szavazásáért. Ez azt jelenti, hogy passzív jövedelemre tehet szert az aki KNC tokent stakel.

3. Loopring (LRC): Piaci kapitalizáció 202 millió USD

A Loopring egy decentralizált csereprotokoll, amelyet azért hoztak létre, hogy a felhasználók eszközeket cserélhessenek különböző tőzsdék között. Ezenkívül a projekt különbözik a többi DEX-től, mert röviden összefoglalva lehetővé teszi bárki számára az, hogy kifejlessze saját decentralizált tőzsdéjét az Ethereummal. Ahelyett, hogy egyszerűen decentralizáltabb tőzsdeként működne, a Loopring megpróbálja összesíteni a különböző tőzsdék megrendeléseit. Ennek célja, hogy a felhasználók a legolcsóbb feltételeket biztosítsák a Tokenek és Coinok kereskedelméhez.

A Loopring emellett lehetővé teszi a központosított tőzsdék számára, hogy részt vegyenek a Loopring hálózatban. A központosított tőzsdék célja, hogy hozzáférjenek a megnövekedett likviditáshoz számos DEX-ektől és különböző blokklánc-hálózatoktól.

A Loopring ezért független egy adott blokklánctól, és a jövőben minden intelligens szerződéses platformnak képesnek kell lennie integrálódni a Loopringre. A jövőben még STO-knak is kompatibilisnek kell lenniük a Loopring DEX-en. Jelenleg hálózat csak a NEO-t és az Ethereum-ot támogatja. Az LRC az a token, amelyet a Loopring protokollban használnak, az illetékek 70 százalékát az stake-előknek fizetik ki, 20 százalékát a Loopring-DAO finanszírozására fordítják. A fennmaradó 10 százalékot elégetik.

2. 0x (ZRX): piaci kapitalizáció 276 millió USD

Az ox egy DEX, amelyet intelligens szerződések alkalmazásával hoztak létre értékeszközök és kriptovaluták kereskedésére. Hasonlóan a többi DEX-hez, a 0x-nek is lehetővé kell tennie az Ethereum tokenek cseréjét, és más eszközök decentralizált kereskedését.

A ZRX-Token az 0x protokoll két fő funkcióját tölti be. Az első funkció az, hogy díjakat/illetékeket fizetnek az úgynevezett “Relayer”-nek (likviditásszolgáltatóknak) – azoknak, akik lehetővé teszik a kriptovaluták decentralizált cseréjét a 0x protokollal. A második felhasználási eset a protokoll irányítását szolgálja. A ZRX befektetők teljes mértékben ellenőrzik, mi történik a 0x protokollal az idő múlásával.

1. Uniswap (UNI) – piaci kapitalizáció 606 millió USD

Uniswap messze a legnagyobb decentralizált tőzsde a világon, és kereskedési volumenével beárnyékolja az összes többi vetélytársát. A DEX lehetővé teszi mindenki számára, hogy akadályok nélkül listázhassa és kereskedhessen az ERC-20 tokenekkel a tőzsdén. Kiválóan magas likviditással és alacsony díjakkal győzi meg felhasználóit.

Ezenkívül a likviditásszolgáltatók és a platform felhasználói nemrégiben több ezer dollár értékben (UNI-Token formájában) lettek jutalmazva. Ez óriási hype-ot váltott ki az embereknél, és közvetlenül a 35 legnagyobb coinok közé került fel az UNI-Token.

A “kormányzási” avagy Gorvenance-Token Hodlereknek beleszólást enged az Uniswap további protokollfejlesztésébe. Ezenkívül a felhasználók az úgynevezett likviditási poolokban kereskedési párok számára likviditást biztosíthatnak a kereskedési díjakat megszerzése érdekében.A likviditási szolgáltatók speciális likviditási poolokban kereshetnek UNI-tokent.

Az Uniswap az eddigi legnagyobb DEX a kriptovalutapiacon, de az erős konkurencia miatt nem olyan biztos, hogy a tőzsde továbbra is megtudja tartani a DeFi Pole-pozíciót.

 

Forrás: BTC-ECHO