A Brave kripto böngészőjének súlyos kritikát kell elfogadnia, miután kiderült, hogy a böngészőben beütött címek automatikusan egy szponzor linkhez kapcsolodnak. Brendan Eich a Brave böngésző vezérigazgatója bocsánatot kér a felhasználóktól.

A Brave internetes böngészőt eredetileg azzal a céllal indították, hogy felvegyék a harcot az az intranszparens online hirdetésekkel. A fogyasztónak kell utat adnia, és bármikor eldöntheti, hogy meg akar nézni egy hirdetést vagy sem. Legfeljebb öt hirdetést lehet (önként) megjeleníteni. Ha valaki a hirdetésre kattint és megtekinti, azután a felhasználó egy kis összegű BAT (Basic Attention Token) kriptovalutát kap jutalmul. Egyébként a Brave-ben megnyitott minden negyedik új lapot szponzorálják.

Úgy tűnik, hogy Brave-nek volt egy másik bevételszerzési forrása is. Nemrégiben panaszok merültek fel, hogy a Brave automatikusan affiliate linkeket generál bizonyos webcímek megadásakor. A reklámozó ügyfelek webhelyeinek, mint például a bitcoin tőzsde Binance, a címet automatikusan kiegészítették egy affiliate linkkel, amely azt mondja a weboldalnak, hogy a látogató egy brave felhasználó.

 

A Brave átlépett egy vonalat

Legelőször A Twitter felhasználó Cryptonator1337  hívta fel a figyelmet a Brave-re:

Tehát ha valaki a @ brave böngészőt használja és beírja a „binance [.]us”-t, akkor végül átirányítják a „binance [.] us / en? ref = 35089877” – és látom, amit ott csinálatok, barátok.

A kripto-elemző Larry Cermak, a The Block-ból felfedezte a Brave forráskódjában, hogy a címbejegyzések automatikus kitöltését más Brave hirdetési partnereknél is alkalmazza.

Úgy tűnik, hogy ez nem egy elszigetelt hiba. A Brave ezt teszi a Ledger, Trezor és a Coinbase esetében is.

Az adatvédelem elkötelezett böngészők esetében mint a Brave ez egy nagyon kínos eljárás. A várt vihar ennek megfelelően nagy volt, ami arra késztette a Brave vezérigazgatót, Brendan Eich-t, hogy nyilvánosan bocsánatot kérjen a felhasználó közösségtől.

A projekt társalapítója egy „tévedésről” beszél egy hét részes tweet-sorozatban:

Hibát követtünk el, amelyet ki kell javítanunk: A Brave hozzáteszi a partnerlinket a „http://binance.us” szó bejegyzéséhez. Binance partnere vagyunk, és a felhasználókat az opcionális kereskedési widget segítségével egy új lapra irányíthatjuk át, de az Automatikus kiegészítés nem adhat hozzá kódot.

Eich megpróbálta megnyugtatni a kedélyeket azzal, hogy rámutatott, hogy más böngészők is ugyanezt teszik, és bejelentette, hogy a vitatott automatikus kiegészítés funkció alapértelmezés szerint a jövőben ki lesz kapcsolva.

 

forrás: BTC-ECHO, Shutterstock