Blokklánc technológiát alkalmazó biztosításokról már egyre szélesebb körben beszélnek, a biztosítási szektor mindig az új technológiák, nyílt hálózatok és innovatív információs rendszerek átvételére törekszik. A forgatókönyv alapján az Intelligens szerződések és a Blockchain teljes mértékben képes automatizálni a biztosítási piacot, az alapok zárolásával és feloldásával.

A Blockchain egyszerű, de hatékony feltételeket kínál logisztikai és pénzügyi problémák megoldására. Nagyon hasznos azokban az esetekben, amikor több fél vesz részt a tranzakciók lebonyolításában. A blokkláncot akkor is használják, ha a bizalmas adatok megosztását igényli, vagy a tranzakciók költségei magasak, valamint az átláthatóság kiemelt fontosságú, például a biztosítási szektorban.

Blockchain biztosítás – Miért pont a Blockchain?

A blokklánc lényegében elosztott főkönyvként működik. Ez egyetlen adatbázisként működik, titkosított és hitelesített tranzakciókkal, amelyek megfelelnek egy meghatározott protokollnak. Lehetővé teszi egy validált, minden szabályt és tranzakciót magában foglaló, központi adattárat minden résztvevőnek, például a biztosító, az ügyfél vagy az adatbázisukat kezelő közvetítő helyett, amely lehet, hogy nem teljesen naprakész és összehangolt. A Blockchain ezért számos adatot, valamint tranzakció-hitelesítést tartalmaz a lánc különböző felei részéről. Ezek a felek azok, akik egy biztosítási szerződést alkotják.

Alapvetően 3 kategória létezik, ahol a Blockchain technológia alkalmazható:

  1. Adatcsere és tárolás: A blokklánc technológia különböző fájl és adat tárolására használható. A technológia könnyebben követhető és biztonságos megoldást kínál a többi meglévő tárolási lehetőséghez képest.
  2. P2P elektronikus fizetés: A Bitcoin, valamint más blokklánc kompatibilis rendszerek kriptográfiai és visszaigazoláson alapuló elektronikus fizetési megoldást kínálnak (ezek a rendszerek nem bizalom alapon működnek). Ez a sajátosság rendkívül hatékonnyá teszi a blokklánc technológiát, miközben biztosítja a nyomon követhetőséget és az átlátható elektronikus átvitelt.
  3. Intelligens szerződések vagy Smart contracts: Digitális protokollként működnek, ahol számos paramétert előre meghatároznak. Ha ezek az előre beállított paraméterek teljesülnek, az intelligens szerződések több feladatot hajtanak végre emberi beavatkozás nélkül, ezáltal növelve a hatékonyságot.

Jelenleg a blokklánc technikai előnyei abban mutatkoznak meg, hogy mennyire hatékony az adatcsere, eltekintve a nagyszabású adatgyűjtéstől. A blokkláncon keresztüli intelligens szerződések azonban a napokban egyre fontosabbá válnak. A blockchain-kompatibilis technológia kiváló hatással lesz számos biztosítóintézet működési modelljére.

Hogyan profitálhat biztosítási szektor a blockchain alapú biztosításokból?

A blockchain, más technológiákkal ellentétben, javíthatja a biztosítók kockázatkezelések módját, növelheti a folyamatok sebességét, átláthatóságát és pontosságát. A blokklánc-használati esetek jelzik a technológia előnyeit, például a bevételek javulását, a hatékonyságot és a költségmegtakarítást.

A lakossági szegmensen belül a biztosítótársaságok összefoghatnak nagyobb hálózatokkal, hogy ügyfeleik életét könnyebbé és kényelmesebbé tegyék. A blockchain biztosítás számos előnyt kínálhat, mint például a zökkenőmentes automatikus kárbejelentés, tényleges kárigények érvényesítése, valamint az ügyfelek kifizetése egy előre meghatározott számlán.

Blockchain alkalmazás a biztosítási szektoron belül

Makroszinten a blokklánc biztosítás támogatói úgy vélik, hogy a technológiának óriási lehetősége van az adatszerzéssel kapcsolatos akadályok felszámolására, valamint forradalmasítani tudja az adatcserét és az adatmegosztást a biztosítási ágazatban. A kis- és közepes méretű biztosítótársaságok a blockchain segítségével magas színvonalú és szélesebb körű adatokat gyűjthetnek, hozzáférést biztosítva számukra új lehetőségekhez, valamint növekedéshez a terméktervezés és a piaci rések pontos árazása révén. Másrészről a blockchain biztosítási vagy viszontbiztosítási tőzsdék, amelyek több felet is magukban foglalhatnak, frissíteni tudják folyamataikat.

Kölcsönös biztosítás: A Blockchain egy P2P rendszeren keresztül működik, egy Decentralizált Automatikus Szervezeten (Decentralized Automatic Organization – DAO) keresztül, mint virtuális döntéshozó, és az összes biztosított által fizetett díjak a DAO-ban tárolódnak. Így minden biztosított résztvevő szavazati jogot szerez, és így a követelés kiváltása után dönt a végső elszámolási összegről. A blockchain kártérítési rendszer ezt a folyamatot rendkívül hatékonnyá és átláthatóvá teszi a decentralizált jellege miatt.

Mikrobiztosítás: A rövid távú biztosítások egyik példája lehet az autófoglalási vagy az autómegosztó szolgáltatók számára. Ezeket a termékeket elsősorban a szolgáltatók vásárolják meg, később pedig a végfelhasználók. Azonban blockchain biztosítás lehetővé teszi a végfelhasználók számára, hogy biztosítási fedezetet vásároljanak, amikor csak akarják, és tényleges használatuk, kezdetük, valamint lejáró dátum / idő alapján. Ez megkönnyíti a pontos nyilvántartások vezetését, és ezáltal elkerüli a vitákat.

Automatikus pénzügyi elszámolás: A blockchain tulajdonságainak köszönhetően eredendő előnyöket kínál a pénzügyi elszámolás területén. Az intelligens szerződésekkel kombinálva a blockchain technológia biztonságosan és hatékonyan alkalmazható a biztosítási díjak beszedésére, viszontbiztosításokra akár kártérítés folyamata során is.

Parametrikus biztosítás: A paraméteres biztosítási szektornak valós idejű adatcserére és interfészekre van szüksége több fél között. Annak ellenére, hogy ez hatékony módja a kockázatok átadásának, rengeteg teret kínál a költségek javítására. Például a paraméteres mezőgazdasági és a repülési késésekhez kapcsolódó biztosítások esetében nagyszámú, ember által vezetett beavatkozásra van szükség a károk kifizetéséhez és rendezéséhez. A blockchain biztosítási mechanizmus segítségével az adatcsere hatékonysága nagymértékben javítható. Az intelligens szerződések segítenek minimalizálni a kártérítés, kárrendezést, emberi beavatkozását, ami minimalizálja a biztosítótársaságok működési költségeit. Ettől eltekintve javul a működési hatékonyság, ezáltal növelve az ügyfelek elégedettségét.

Autó- és ingatlan biztosítás: A blockchaint széles körben alkalmazzák a ingatlanok és autóbiztosítások területén, amikor az IoT-vel (internet of things) együtt használják őket. Minden jármű teljes története a blokkláncban tárolódik. Ez a sajátosság lehetővé teszi a biztosítók számára, hogy pontos információkhoz jussanak minden járműről vagy ingatlanról, a balesetekről, karbantartásról, előzményekről, a jármű alkatrészeinek állapotáról, valamint a tulajdonos vezetési szokásairól. Ezek az adatok pontosabb árat nyújtanak, amely az egyes járművekre vonatkozó információkon alapul. A biztosítottak szempontjából az IoT és a blockchain kombinációja leegyszerűsíti a kiszolgálásának folyamatát, valamint az elszámolás hatékonyságát.

A fent említett területeken kívül a blockchain technológia más területekre is hatással lehet, mint például a rakománybiztosítás, a kártérítés/díjkezelés, a kárigény, a kárrendezés vagy a belső irányítási rendszereknél.

blockchain biztosítás – Következtetés

Összefoglalva, a decentralizáció segít megerősíteni az információmegosztást, miközben minimalizálja a monopóliumok előnyeit. Egy ilyen forgatókönyv alapján a biztosító cégeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a termékfejlesztésre, az árképzési igények kiszolgálására, valamint a hírnév kockázatára. Másrészt a biztosító társaságoknak arra kell összpontosítaniuk, hogy az eredeti információk már az elején pontosak legyenek. Ezért kritikus fontosságú megérteni, hogy milyen választ kell adni hamis nyilatkozatoknál.

Jelenleg a blockchain technológia és a rendszer bevezetésével kapcsolatos beruházások óriási szempontot jelentenek több cég számára. A biztosítóknak és a viszontbiztosítási cégeknek különböző rendszereket kell működtetniük, valamint komolyan kell venniük a blokklánc-technológia integrálásával kapcsolatos döntést.

Forrás:

http://1.fc-bi.com

platinumcryptoacademy