Csökkenő árfolyam ellenére is nagy sikert arat a Bitcoin Venezuelában. Új rekordokat dönt a vezető kriptovaluta a gazdasági gondokkal küszködő országban…

Venezuela az egyik legjobb példa arra, hogy a magas volatilitás ellenére is inkább a Bitcoint választják a helyi emberek, mint az ország hivatalos fizetőeszközét a Bolivát.

Venezuelában bődületes gazdasági katasztrófa uralkodik. Októberben elérte az ország az 1.000.000%-os inflációs rátát! szakértök úgy gondolják, hogy 2019-re a 10.000.000%-ot is elérheti, amit már nagyon nehezen lehet elképzelni.

Dolgozók, akik reggel megkapják a fizetésüket sietve elcserélik valamilyen kézzelfogható árura pénzüket mielőtt elértéktelenedne. Ezért sokan azt a módszert alkalmazzák, hogy átváltják a pénzüket Bitcoinra, hogy igy védjék az értékeiket.

Jelenleg, ha egy 2,5 kilós csirkét szeretnék venni Venezuelában akkor 14.600.000 Bolivát kell letenni az asztalra, de megemlíthetnénk a Bolivából készült kézitáskákat is.

A COIN DANCE adatai szerint a Bitcoin kereskedelmi mennyiség rekord magasságokba szökött. December 1.-én a Localbitcoins P2P-Platformon összesen 1.284 BTC cserélt gazdát. Ez nem ok nélkül történt. A Venezuelai kormány aznap kijelentette, hogy 40%-kal csökkentik a Boliva értékét. Bloomberg értesülési szerint Maduro elnök pont előző nap emelte a minimál bért 150%-kal. A folytonos minimál bér emelés idén már hatodszor történt meg. A béremelések Maduro elnök részéröl igencsak megkérdőjelezhető hiszen a venezuelaiak nem csak az élelmiszer és a gyógyszerhiánnyal kell megküzdeniük, hanem a magas inflációval is.

Az ország hivatalos kriptovalutája is drágul. Az állam által kibocsátott „Petro” kriptovaluta amire állítólag olaj fedezet van 3.600 Souvereign Bolivárról 9.000 SB-re melkedett.

A Petro kriptovaluta bevezetését először pozitívan fogadták a kripto közösségben. De hamar kiderült, hogy a kriptovaluta valódi célja az volt, hogy friss tőkét áramoltasson a kiüresedett államkasszába.

A Venezuelai polgàrok felismerték, hogy krízis helyzetekben remek alternatíva a Bitcoin. Ez bizonyítja a Bitcoin pragmatikusságát.

 

Forrás: BTC-ECHO Kép: BBC.com