Az értékorientált befektetők fundamentálisan (adatokkal/hírekkel) informálják magukat és próbálják élőre látni a jövőt.

A fundamentális befektetőkkel ellentétben vannak a technikai befektetők, akik az árfolyam görbékből próbálják előre “jósolni” a jövőt.

 

A fundamentális befektetők a megszerzett tudás vagy információ alapján döntik el, hogy melyik részvény vagy értékpapír tud hosszú távon profitot termelni. A pénzügyi világban nevezett “érték befektetőket” megegyezik azzal a befektetői csoporttal, amit a kripto szférában “hodler”-ként ismerünk. A “hodler” kifejezés a “hold” angol szóból ered ami annyit jelent hogy tartani és nem eladni.

 

Hogy megértsünk egy tipikus Bitcoin “hodler”-t itt van néhány alapvető fundamentális információ.

 

Még soha nem volt ennyi Bitcoin automata (ATM)


A Bitcoin ATM-ek száma az elmúlt évben megközelítőleg megduplázódott. Az egyértelmű vezető az Egyesült Államok, ahol több mint 2400 ATM-el toronymagasan vezeti az ATM ranglistát. Az Egyesült államok után Kanada következik 600 ATM-el.

Európában a Magyarországgal szomszédos Ausztria vezet 270 Bitcoin ATM-el.

Az Egyesült Királyságban 200 Bitcoin ATM van szolgálatban és végül Ausztrália 51 Bitcoin automatával zárja a top 5-ös listát. Mindezek az országok emelkedő tendenciát mutatnak. 2018 elején csak 2000 ATM volt világszerte, 2019 januárjában azonban már több mint 4000 darabnak örülhetnek a kripto rajongok.

Annyi Lightning-node van mint eddig soha

 


A Lightning-network lévő csomópontok száma is magasabb, mint valaha. A tavalyi év közepe óta a csomópontok száma megduplázódott, és most már több mint 3000-nél tart. Emellett még soha nem volt ennyi fizetési csatorna, mint ma: számuk 2018 júliusától mintegy 300-ról 1800-ra emelkedett.

Egyre több Bitcoin felhasználó/tárca

A Bitcoin tárcáknak száma is folyamatosan növekszik.

Jelenleg több mint 32 millió aktív Bitcoin tárca van használatban.

Bár a tényleges Bitcoin felhasználók számát nehéz ki következtetni, mivel sok felhasználó egyszerre több tárcát is használ.

Növekvő  tőzsdén kívüli kereskedés

A Bitcoinnak az árát a kereslet és a kínálat törvénye képezi. A kripto tőzsdéken alig lehet a észrevenni a Bitcoin iránti keresletet, ezért az ár “stagnál”. Az OTC (over the counter) kereskedelemben azonban a dolgok eltérőek. Platformok mint például a localbitcoins.com-on  lehetővé teszi, hogy a felhasználók tőzsdén kívül kereskedjenek. Az ott kereskedett Bitcoinok nem befolyásolják a hivatalos árfolyamot. Az ilyen platformokon a kereslet különösen a dél-amerikai országokban mint például Venezuelában feltűnően magas. A Bitcoint a helyiek a magas infláció ellen használják, érték védelemként. A folyamatosan növekvő kereslet következtében az olyan platformok mint a localbitcoins.com egy idő után ki fognak fogyni a BTC készletből, és a befektetőknek muszáj lesz ez egy hivatalos kripto tőzsdét használniuk, ha Bitcoint szeretnének vásárolni, ez viszont elkerülhetetlenül befolyásolni fogja majd a Bitcoin árfolyamát.

 

Pozitív kilátások

A Bitcoin jelenleg több pozitív fejlődésen megy keresztül, ami előbb-utóbb hatással lesz az árfolyamra. Azonban az egész kripto ökoszisztéma még a 2017-es ár buboréktól szenved.

A milliárdos befektető Warren Buffet azt mondta: „Az érték befektetés egyszerű, de nem könnyű.”

Sok Bitcoin hodler át érzi ezeknek a szavaknak súlyát miután a 2018 év rengeteg befektetőnek 40-60% mínusszal kellett zárnia a kripto portfólióját. Ennek ellenére nincs ok arra, hogy lógassuk a fejünket, mert rengeteg adat azt mutatja, hogy még akkor is, ha a dolgok lassan , de biztosan felfelé haladnak.

 

Coinvest.hu